Puula-Särvin – Erittäin hienoja kalaherkkuja.

Särvintä pöytään

Puula-Särvin Oy:n tarina sai alkunsa 1980-luvulla aviopari Marjatta ja Seppo Pulkkisen kalastusharrastuksesta. Kun pariskunta säilöi kotonaan ensimmäiset Puulavedeltä pyytämänsä saaliinsa lasipurkkeihin, he tuskin osasivat ennustaa tulevaa: 20 vuoden kuluttua Puula-Särvin olisi Suomen tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin kuuluva, ainutlaatuisista herkuistaan kuuluisa kalanjalostamo.

Ylimääräisestä saaliista säilyviksi herkuiksi

Kalastus oli pariskunnalle paitsi yhteinen harrastus, myös keino hankkia ruokaa eli eteläsavolaisittain särvintä pöytään. Vanhan kansan ihmisinä Pulkkisten periaate oli, että ruokaa ei haaskattu: kaikki saaliiksi tulleet kalat hyödynnettiin keittiössä. Kun Ahdin anteja alkoi kertyä liian runsaita määriä kerralla käytettäväksi, Pulkkiset alkoivat kehittää reseptejä, joilla kalat saatiin säilöttyä maukkaina purkkeihin.

Savumuikkuja säilykkeeksi

Pulkkisten ensimmäinen kalasäilykeresepti oli tomaattimuikku. Savumuikkusäilykkeen kehittäminen ei ollut helppo tehtävä, vaan se vaati lukuisia kokeiluja ja kärsivällisyyttä. Erityisen haasteelliseksi osoittautui itse savustus. Lopulta palaset loksahtivat kohdalleen ja täydellinen valmistustapa löytyi. Kun Pulkkiset maistattivat muikkuja naapureillaan, oli palaute suorastaan ylistävää. Puula-Särpimen ensimmäinen menestystuote oli syntynyt.

Harrastuksesta elinkeinoksi

Pulkkiset jatkoivat kehitystyötä uusien makuyhdistelmien parissa, ja purkitettavien kalalajien valikoima laajeni. Tuotteista saatu loistava palaute innosti pariskuntaa aloittamaan myös säilykkeiden kaupallisen valmistuksen. Alussa säilykkeiden valmistusta ja myyntiä tehtiin päivätyön ohessa. Ajan myötä Pulkkisten tuotteiden maine kiiri ja kysyntä laajeni kuitenkin niin, että vuonna 1996 aviopari päätti ryhtyä täysipäiväisiksi yrittäjiksi.

Sukupolvi vaihtuu, perinteet säilyvät

Perheyrityksessä toteutettiin sukupolvenvaihdos vuonna 2007, kun vanha pariskunta vetäytyi hyvin ansaitulle eläkkeelle. Vanhempiensa elämäntyötä ryhtyi jatkamaan Pulkkisten poika Jari yhdessä vaimonsa Saaran kanssa.

Maun salaisuutena tinkimätön laatu

Tänä päivänä Puula-Särpimen tuotteita myydään ympäri Suomen. Vaikka yritys on kasvanut, paljon on myös pysynyt samana niistä päivistä, kun Seppo ja Marjatta kehittivät ensimmäisiä reseptejään. Tärkein pysyvistä asioista on tuotteiden tinkimätön laatu.

Puula-Särpimen tuotteiden valmistusperiaate kiteytyy Marjatta Pulkkisen aikanaan pojalleen antamassa ohjeessa: ”Älä ikinä purkita sellaista, mitä et itse söisi”. Puula-Särpimen tuotteet valmistetaan korkein laatustandardein, käyttäen vain kotimaista, kestävästi pyydettyä tai viljeltyä kalaa. Syystä niitä kutsutaan erittäin hienoiksi kalaherkuiksi.

Kuulumme muikkuverkoon!

Ryhdy Saimaanmuikku-yhteistyökumppaniksi tai Sano muikku -tuotteiden valmistajaksi tai
hae käyttöösi Hyvää Saimaan seudulta -merkkiä. Designbrändi viestii korkeasta laadusta ja paikallisuudesta. Lue lisää!

Kumppaniksi Saimaanmuikulle

Saimaanmuikku on designbrändi, jolla rakennetaan yhteistä mielenkiintoista ja värikästä, saimaalaista mainekuvaa. Brändi on saimaalaisen pienyrittäjän päässään, ns. muikun aivoissa, kehittämä idea Saimaan seudun identiteetin rakentamisesta alueen kuntien, toimijoiden ja erityisesti yrittäjien yhteistyön voimalla. Sinäkin voit olla osa vikkelästi etenevää muikkuparvea.

Liity sinäkin muikkuverkkoon!